• Championatvinnere15

Jakthunder holder stand

Oslo (NW): Mens utlendinger foretrekker kosehunder, vil nordmenn ha nyttehunder. – Men husk at jakthunder trenger spesiell oppfølging, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Norsk elghund er landets nest mest populære hunderase, fulgt av engelsk setter. I disse dager farer jakthundene rundt i skog og fjell på leting etter fugl og annet vilt.

Selv om schæferen fremdeles er den mest solgte hunderasen i Norge, er den ikke så populær som den var tidligere, viser tall fra Norsk Kennel Klub. Jakthundene holder en sterk posisjon her i landet.

– I andre land er mindre hunderaser mer populære. Spesielt folk som bor i leilighet og vil ha hund bare som selskapsdyr, foretrekker små hunder, sier Bredal.

Norge annerledes
Denne trenden har så langt ikke nådd Norge i samme grad, men det er store lokale variasjoner. Mens folk i Finnmark foretrekker jakthundene engelsk setter, norsk elghund og gordon setter, er det ingen jakthunder blant de mest populære rasene i Hordaland. Her foretrekker folk schæfer og border collie.

Like fullt er og blir Norge en nasjon med svært mange jakthunder. I fjor ble det avlet fram og solgt over to tusen hunder av rasene norsk elghund og engelsk setter.

Jakt er prestasjon
– Det stilles helt spesielle krav til jakthunder. For å oppnå best mulig resultat er det viktig at eierne tenker helhetlig oppfølging gjennom hele året. En jakthund er en toppidrettsutøver som skal prestere på høyt nivå, sier Eukanuba-veterinær William Bredal.

– Disse hundene krever spesiell trening og ernæring før jakten starter. Og når jakten er i gang, må de få fôr med høyt protein- og fettinnhold for å yte best mulig.

Internasjonale undersøkelser viser at hunders luktesans kan forbedres med opptil 55 prosent ved riktig fôring, men det er få jegere som bruker fôr som tar hensyn til de spesielle behovene hunder har under høstjakten.

Ingen sofahund
Snorre Næss, som er en av landets fremste hundekjørere og ivrig jeger, anbefaler kraftig fôr:

– Det verste man kan gjøre er å fôre en jakthund som en sofahund, da dabber den av etter få dager, sier han.

Han råder jegere til å bruke det kraftigste fôret som finnes på markedet, og gjerne tilsette kjøtt for å øke proteininnholdet ytterligere. Dessuten trenger jakthunder mye fett for å komme seg best mulig gjennom høstjakten, understreker Næss.

MEST POP HUNDERASER:

1. Schæfer
2. Norsk elghund grå
3. Engelsk setter

(Kilde: Norsk Kennel Klub, 2003-tall)

FØEHK PÅ FACEBOOK