BANDHUNDKURS I RAKKESTAD 19-20/4-2024

Bortsett fra Corona-året 2019, og èn gang med stevnekollisjon, har Follo og Østfold EHK arrangert bandhundkurs hvert år siden 1998. I alt 315 elghundeiere er blitt innført i den «lydløse» elgjakten. Basen denne gang var Bøndenes Hus i Degernes, som ligger meget sentralt til mht terrengene, og kunne by på alle fasiliteter vi hadde behov for.

Årgang 2024 besto av totalt elleve deltagere, derav syv med hund: Chris Andre Vadseth, 1624 Gresvik med NEG Ødegårdens Bella, Marit S. Aaserud, 1970 Hemnes med NEG Barbakkens Luna, Daniel Karlsson, Munkedal, Sverige med NES Zack, Oddvar Andersrød, 1747 Skjeberg med NEG Sako, Odd Lindstad Johansen, 1445 Drøbak med NEG Vesla, Astrid Elisabeth Kure, 1726 Sarpsborg med NES Tyra, og Tom Son, 1344 Haslum med Akela. I tillegg var det fire uten hund: Marie Løkås, 2020 Skedsmokorset, Marius Buus Jensen, 1459 Nesoddtangen, Stein Are Hansen, 2020 Skedsmokorset og Geir Paulsen, 1832 Askim. En hund var fire år gammel, alle de øvrige tilhørte 2023-generasjonen.

Fredag 19/4. Etter at bandhundkomitèens leder Lasse Englund hadde ønsket velkommen, var tre timer (18 -21) avsatt til teori. Ralf Campbell gjennomgikk bandhundjakt med powerpoint, Jan Lie tok for seg klær og utstyr og jaktprøveregler. Deretter ble det vist en film som illustrerte de fem momentene i en bandhundprøve. Kvelden ble avsluttet med grilling og sosialt samvær. Der var hovedtemaet naturlig nok jakt med hund, og sammenligning mellom egne og andres erfaringer.

Lørdag 20/4 var det ”eksamen” i elgskogen fra 07-11 i sol, svak bris fra nord  og +2 grader ved start. Nå skulle teorien omsettes i praksis. Deltagerne var delt inn i seks lag, derav ett med to hundeførere (som skiftet om å gå først) i tillegg til en instruktør, fire lag med bare èn hundefører og èn uten hund, og ett lag med bare èn hundefører og instruktør. Instruktører var Jan Lie, Morten Syverstad, Stein Johansen, Ann Helen Aabogen Haugaard, Ralf Campbell og Lasse Englund som gikk i hælene på hundefører og rettledet, og stoppet av og til opp når det var noe som skulle forklares eller vises av spor eller lignende.

Tilbake på basen ble det servert lapskaus, og det var tid for oppsummering og evaluering. Hver hundefører fikk en muntlig ”skogsprotokoll” av sin instruktør om det som hadde skjedd i elgskogen, med råd og vink om hva som kunne forbedres. Ikke alle hundene hadde kommet for elg, men fem timer i skogen ga instruktøren mange muligheter til å vurdere hundens evner og potensiale. Hundene var det lite å si på, men for førerne ble det noen ganger en bratt læringskurve. Imidlertid lærte de fort, så det vanket mye ros fra instruktørene.

To punkter gikk som en rød tråd gjennom tilbakemeldingene:

1 Lær deg å «lese» hundens kroppsspråk

2 Bandhundjegerens 10. bud om at «Du går alltid for fort – du går aldri for langsomt».

Vi ønsker deltagerne lykke til på årets jaktprøver – de begynner 1. juli.

På vegne av bandhundkomitéen i Follo og Østfold EHK

Ralf Campbell

Velg kategori

Nyhetsarkiv