Valper alltid populært

Valper alltid populært
Har du kjøpt valp, eller tenker å kjøpe får du nyttig informasjon her.

NY VALP

Gratulerer med ny valp i huset! Du har vel et berettiget håp om det skal bli en god jakthund etter hva foreldrene har prestert på prøver. Den skal være jaktkameraten din og et medlem av familien de neste ti år – kanskje lenger, og de første månedene i valpens liv legger grunnlaget. Nå må du gjøre ditt for at den skal fylle forventningene som er knyttet til den.

FAST PLASS

La valpen få en fast plass fra dag én, gjerne et sammenleggbart bur med eget teppe, og en grind rundt, og gulvet dekket med aviser. Det gir trygghet å ha sitt eget revir. Venn den etter hvert til at burdøren er igjen av og til. La den få maten sin i buret, for da føler den seg fort hjemme der. Det er også veldig greit med bur hvis valpen skal ligge ved sengen din de første nettene (se under om ”GJØR VALPEN RENSLIG”), og når den senere skal transporteres i bil (se under om ”HUND I BIL”).

NAVN

Bruk navnet ofte, og bare i POSITIV sammenheng (Aldri ”Fy, Bamse!”) Lær den innkalling ved å bruke navnet med lys (=blid) stemme, i begynnelsen bare når du har ØYEKONTAKT, men aldri når valpen er på vei mot deg. Gi godbit og mye ros – hver gang! Hver dag! Da vil du få en lydig hund – en som du har større sjanser til å kalle inn fra los.

GJØR VALPEN RENSLIG

Begynn fra dag én! Med en gang valpen kommer i hus starter treningen. Hvis du er ekstra påpasselig de første dagene vil en elghundvalp fort bli renslig.
Bær ut valpen
-hver gang den har spist!
-hver gang den har sovet!
-hver gang den har lekt!

Hvis den allikevel gjør fra seg inne før det er for sent? Bare bær den ut og sett den ned på bakken. La den få sjansen til å tømme seg helt før du går inn med den igjen.

Det er vanskelig å unngå tissing i begynnelsen, så legg aviser på gulvet der valpen oppholder seg. Der vil den gjøre den fra seg når du ikke passer på. Så reduserer du antallet aviser, og til slutt er det bare en. Når du ser at valpen setter kursen mot avisen, løfter du den opp, og bærer den ut. Mye ros med én gang den huker seg ned. Vær tålmodig! Ikke gå inn før den har gjort fra seg! Mye ros!! Jo oftere den gjør fra seg ute, dess raskere blir den renslig inne.

Hvis du er villig til å ofre litt nattesøvn for å nå målet på kort tid, kan du legge valpen i liten kasse eller et bur ved siden av sengen din om natten. Løft den opp med én gang den begynner å bli urolig, bær den ut, og sett den ned på bakken. Mye ros!! Som regel slipper du å stå opp om natten hvis valpen er luftet godt på forhånd.

FÕRING

Hør med oppdretter hva valpen er vant til å spise, og bruk dette fõret i en overgangsperiode. Deretter kan du gå over til det som passer best. Du kan bruke ferdiglaget fõr eller hjemmelaget, eller en kombinasjon av disse. Den ene varianten er ikke nødvendigvis bedre enn den andre. Det viktigste er at fõret må være ernæringsmessig riktig sammensatt, lett fordøyelig og velsmakende. Det siste ser du lett på valpen! De fleste tørrfõrprodukter som er på markedet i dag er av meget god kvalitet, og det er derfor unødvendig med ekstra tilskudd.

Fordi tarmkapasiteten hos en valp er mindre enn hos en voksen hund må den fõres oftere:
2 – 4mndr: 4 ganger pr dag
4 – 6 mnd: 3   ”        ”    ”
6 – 9 mndr: 2  ”        ”    ”
Etter 9 mndr: 1 gang pr dag + en brødskive (eller tilsvarende) til frokost.

Fõrmengden tilpasses valpens alder og størrelse.
Vær forsiktig med hva slags tyggeben du gir valpen. Margben er fint, men bruk bare rørknokkelen, ikke leddkulene (sages av), og skrap ut den fete margen, ellers får valpen diaré.

LYDIGHET

Ingen tror lenger at sinte elghunder er gode jakthunder. Den myten er død og begravet.
Men fremdeles tror noen at lydige elghunder blir dårligere jakthunder. Feil! Det motbevises av alle jaktchampioner som lar seg kalle inn fra los. Erkjennelsen av nytten med en elghund som kan kalles inn fra losen på ”feil” dyr, eller når det ikke lenger er skytelyst, gjenspeiles i de nye jaktprøvereglene som gjelder fra høsten 2005. Her premieres lydighet. Til daglig – også utenom jaktsesongen – er det utrolig lettvint med en hund som kommer på innkalling. Dette gjelder alle elghunder, både løs- og bandhunder.

I begynnelsen kan du godt gi den både godord og en liten godbit når valpen uoppfordret kommer til deg. Men – skal den bli lydig – komme på innkalling – kan du ikke la valpen bestemme når den skal oppsøke deg.

For å få en raskt og varig innlæring må man starte så tidlig som mulig – gjerne når valpen er 8 uker. ”Leverposteimetoden” slår aldri feil! Ta litt leverpostei på pekefingeren (bare litt av gangen) – smatt på valpen når den er på en meters avstand og den ser på deg (viktig med øyekontakt!). Når den kommer, bøyer du deg ned, og lar den slikke i seg leverposteien – samtidig som du gir den mye ros! Gjenta 5-6 ganger, men bare når valpen har øyekontakt med deg og IKKE er på vei mot deg. Ikke når den er opptatt med noe annet!  Prøv igjen etter et par timer. Det samme neste dag, og dagen etter og dagen etter og….. En boks leverpostei varer i mange dager og er en billig og god investering i en hund som lar seg kalle av losen.

Når valpen har fått et navn kan du bruke det som forsterker når du kaller den inn – og rope ”Bamse!” med lys (= blid) stemme. Bruk samme stemmeleie hver gang. Da lærer den raskere.

Etter at den har lært seg navnet sitt kan du legge inn distraksjonsmomenter, for eksempel at du roper på den mens den er opptatt med noe annet. Hvis den ikke kommer på første innkalling går du bort og tar rolig tak i den  – sier ”Nei” med dyp stemme – men roser når du får øyekontakt. Kall inn på nytt. Mye ros når den kommer! Viktig at dette er innlært før valpen løper fortere enn deg! Det er også viktig at du som ”flokkleder” er vennlig og samtidig bestemt.
Dette kan like gjerne foregå innendørs som utendørs. Hvis du gjør grunntreningen riktig, slipper du maset med å trene innkalling med langline.

HUND I BIL

La valpen ligge i fanget til en som sitter i passasjersetet på de første turene. La det gå minst én time etter fõring før du kjører. Husk håndkle og papir i tilfelle oppkast. Bare korte bilturer i begynnelsen! Det holder med en halv eller en kilometer. Kjør forsiktig, stans ofte og gå en liten tur med den før du kjører videre. Unngå bråbrems og rask akselerasjon. Etter hvert kan valpen legges bak i bilen i buret på teppet sitt som lukter ”hjemmekjent”. (se over i avsnittet ”FAST PLASS”). Av sikkerhetsmessige årsaker anbefales bruk av bur – bedre enn kasse! Hvis du lar valpen forbinde bil med noe hyggelig – for eksempel en tur – tar det ikke langt tid før den går til bilen frivillig.

Venn valpen etter hvert til å være igjen i bilen – alene i buret sitt. Bare et halvt minutt de første gangene. Gå ut av syne – ikke mange meterne. Hvis du hører valpen blir urolig, åpner du raskt døren og sier ”Nei!” med streng (=dyp) stemme. Prøv igjen. Stille? Åpne døren og gi mye ros!! Etter hvert lengre tidsintervaller – ett – to – fem – ti minutter – en halv time. Valpen må verken høre eller se deg før du åpner døren. Vær konsekvent! Mye ros hver gang!

Samme metode brukes for å lære hunden til å være alene hjemme uten å bråke.

Forlat aldri hunden i bil på varme dager eller når solen skinner! Temperaturen i bilen stiger fort til 70-80 grader, og varmen dreper! Om vinduet står på gløtt, hjelper det ikke mye! Hvert år kan vi dessverre lese om hunder som har dødd i en overopphetet bil pga av ubetenksomme eiere. Ulykken kan være skjedd i løpet av 10-15 minutter, og valper tåler mindre enn voksne hunder.

MILJØ- OG RINGTRENING

I gamle dager hadde elghunder et dårlig rykte – de var grinete gneldrebikkjer som gikk for lut og kaldt vann – bundet til en låvevegg hele året, bortsett fra de få dagene de var på jakt. Ikke rart de ble aggressive! Men den gang trodde mange at elghunder måtte være mannevonde for å gi seg i kast med elgen. Det er det ingen som tror på i dag.  Sinte hunder er noe herk både hjemme, på jakt og i utstillingsringen!

Miljø- og ringtrening er viktig, og elghundeiere har de siste årene vist en økende forståelse for det. Både valper og voksne hunder trenger det også. Elghundrasene er først og fremst jakthunder, men de fleste skal jo stilles ut, og da nytter det ikke å ta en runde bak huset kvelden før de skal i ringen. Hvis hunden vegrer seg for å la dommeren se på tenner og bitt, eller den er mer opptatt av å ”snakke” med andre hunder enn eieren, eller den trekker så hardt i bandet at den ser ut som om den er kuhaset, har eieren bare seg selv å takke. Dommeren må jo bare dømme det han eller hun ser.
Hver vår, i mars og ut april, arrangeres miljø- og ringtrening på Ski i regi av Follo og Østfold Elghundklubb. I januar-februar kan du kontakte Ralf Campbell, Tlf 64 87 30 99, ralfcam@online.no
Ellers kan du hver onsdag mai – september, og helt gratis være med på ringtreningskurs på Bygdetunet ved Rygge kirke: valper fra kl.18-19, voksne hunder 19-20. Her kommer hunder av alle slags raser. Undertegnede kan anbefale det – har selv deltatt der med mine elghunder. I tiden september – mai er det innendørstrening. Da betales en symbolsk sum av 30 kroner pr hund for leie av hall pr gang. For nærmere opplysninger ring Steinar Balchen tlf 93 03 96 05.

UTSTILLINGER

Når valpen er 4 måneder gammel kan den delta på uoffisielle valpeshow. Det er to klasser: 4-6 og 6-9 måneder. Mange elghundfolk har innsett at det er en god investering å delta der. Valpen lærer å omgås andre hunder samtidig som unoter kan plukkes bort. Kanskje valpen trenger mer sosialisering?  Er den usikker på fremmede mennesker – voksne hunder – andre raser? Vegrer den seg for å vise bittet? Vil den bare leke og bite i båndet? Blir valpen tauet rundt i ringen så den virker både overbygget og kuhaset? Da er det bare å gå hjem og trene så man ikke ødelegger for valpen neste gang. Kanskje delta på ringtreningskurs?

Når valpen blir 9 måneder kan den delta på en terminfestet utstilling. Nå er det alvor! En premie – enten 1.pr, eller 2.pr eller 3.pr – kvalifiserer til deltagelse på jaktprøver. Da MÅ den ha lært seg å bli håndtert, gå i bånd uten  å hoppe og sprette rundt eieren, og akseptere at dommeren får sett på tenner og bitt.

BADING AV HUND

I utstillingskritikker på voksne elghunder står det ofte: ”Pelsfargen kunne ønskes noe renere”, eller ”Noe gulskjær i pelsen”, eller ”Noe brun pelsfarge”, men ofte er det rett og slett bare snakk om skitten pels. Dommeren må jo bare dømme det han eller hun ser i ringen,
Lær hunden fra den er valp til å bli stelt og badet. Et par ganger på den riktige måten mens den er liten og lett håndterlig gjør at den som voksen tar et bad ”på strak labb” hvis det er behov for det. Så til verket!
1. Børst hunden grundig først – fjern mest mulig død pels (lite eller ingen ting på små valper!).
2. Lukk baderomsdøren så ikke hunden smetter ut!
3. Sett hunden i et badekar/dusjkabinett på en stødig badematte.(Hunder sklir lettere enn oss mennesker på glatte gulv). Før du setter hunden i karet har du blandet ca 1 del sjampo og 20 deler lunkent vann i en stødig bolle/litermål etc. Legg i en kjøkkensvamp. Dette settes på gulvet ved siden av karet. Da blir det ikke sparket eller veltet ut. Bruk hundeshampo.
4. Væt hunden med lunkent vann fra hånddusj mens du holder den i halsbåndet.
5. Bruk svamp og såp inn hele hunden. Ta hodet til slutt.
6. Skyll.
7. Såp inn én gang til. Det skal skumme! Massér inn shampoen. Vær nøye.
8. Skyll! Skyll godt én gang til. Når du er ferdig, skyller du enda én gang til. Unngå vann i ørene.
9. Bruk et gammelt flannelslaken eller gamle, rene håndklær og klem ut vannet. Tørk så godt du kan. Er det fint vær ute, så kan den jo ligge ute i solen og tørke.
10. Når hunden er tørr, børster du gjennom den igjen.
All død pels løsner fortere etter et bad, og røyteperioden er over på mye kortere tid. Dette krever litt arbeid, men det gir en fin pels, ren farge og en fornøyd hund som klør mindre og ikke er så disponert for våteksem.

KONTROLL AV TENNER

Venn valpen til at du ser på tennene. Best å begynne så tidlig som mulig. Brett forsiktig opp leppene – et par sekunder i begynnelsen – gi mye ros og en liten godbit (men bare når du får sett på tennene – ikke ellers!). Gjenta fire-fem ganger. Spar ikke på rosen! Etter hvert vil valpen forbinde tannvisning med noe hyggelig – en positiv opplevelse. Det ville være trist å måtte dra hjem fra den første utstillingen med KIP (Kan Ikke Premieres) på kritikken, bare fordi du ikke har trent på dette.

BARN OG HUND

Elghunder er barnevennlige, men visse regler må overholdes. Hunden er et flokkdyr som oppfatter sin verden som et hierarki med pyramidestruktur. Øverst står alfahannen og alfahunnen som sjefer over resten av flokken. Dette gjelder alle raser, både store og små.. Elghunder er intet unntak. Når valpen kommer i huset føler den seg nederst på rangstigen i ”menneskeflokken”. Etter hvert som den blir eldre vil den prøve å arbeide seg oppover på rangstigen. Vi ser det spesielt når den kommer i sin andre pubertet – ca 18 måneder gammel – Den respekterer de voksne, men barn blir ”konkurrenter”. Barn som vokser opp med hunder lærer seg etter hvert å lese hundens kroppsspråk, men man kan aldri stole på at barn respekterer hva hunden ”sier”. Derfor er regelen: La aldri et barn være alene med hunden! Uansett rase! Uansett hundens alder!
La heller ikke barn løfte opp valper, selv om voksne er til stede. Ett uoppmerksomt øyeblikk, og så kan ulykken være ute. Det er mange triste historier om valper som er blitt sluppet i gulvet og fått varige fysiske skade. Når barn skal kose med valpen, må de sitte på gulvet, så enkelt er det!

SYKDOM

Elghunder er kjent for å være lite belastet med arvelige sykdommer, men de må til veterinæren for å vaksineres og røntges, og av og til hender det at de blir syke eller utsatt for skade. Vi er så heldige at vi har fått Jeløy Dyreklinikk i Moss som sponsor til hjemmesiden vår. Det er ikke et tilfeldig valg. Vi har alltid fått positive tilbakemeldinger fra elghundeiere (og andre) om at teamet av smådyrpraktiserende veterinærer er svært dyktige, gir utmerket service, og er meget konkurransedyktige mht pris. De har 24-timer døgnvakt i tilfelle akutthjelp. Se hjemmesiden til Jeløy Dyreklinikk http://www.jdk.no/

FORSIKRING

Det anbefales å forsikre valpen. Hjemmeforsikring dekker vanligvis for skader som hunden forårsaker (f.eks på sau). Veterinærutgifter dekkes bare av egen hundeforsikring. Det kan lønne seg å sammenligne tilbudene fra forskjellige selskaper før du bestemmer deg.

HVIS VALPEN KUNNE VELGE EIER

Nå har du fått deg en valp. Du har selv plukket den ut, og du vil stille krav til den fra dag én.
Men det stilles krav til deg også hvis du ønsker å utnytte valpens potensiale hundre prosent. Du må sette deg inn i hundens måte å tenke på. Ut fra det vi vet om elghunder ville valpens krav til eieren sett omtrent slik ut:

1. Ettersom jeg er flokkdyr må du lære meg å finne min plass i familieflokken, og samtidig lære meg å identifisere meg med andre hunder på en positiv måte når jeg kommer til deg 8 uker gammel.
2. Som flokkdyr ønsker jeg at du skal være vennlig og samtidig bestemt og rettferdig. Hvis du gir tydelige signaler og er konsekvent, vil jeg oppfatte deg som en god og trygg flokkleder. Slik bygger vi opp en gjensidig tillit.
3. Jeg er svært sosial, så la meg være mest mulig sammen med familieflokken min. Samvær med andre hunder gjør meg enda mer sosial. Isolasjon oppfatter jeg som straff.
4. Jeg er svært tilpasningsdyktig, men liker allikevel rutiner, som faste måltider og min egen liggeplass, der jeg kan slappe av i fred og ro.
5. Aktiviser meg fysisk på turer i skog og mark, 52 uker i året – ikke bare i jakta. Om sommeren med deg til fots eller på sykkel, om vinteren på ski, enten alene eller sammen med andre hunder. Fint hvis du har lært meg innkalling så jeg kan følge med deg løs når det ikke er båndtvang. Da kan jeg bevege meg fritt og får mye mer mosjon. Mer allsidig blir det også.
6. Aktiviser meg mentalt. Det er dårlig gjort å la meg stå og sløve. Ingen god jaktkamerat fortjener det! Gi meg utfordringer, det blir jeg aldri lei av. Det styrker også de sosiale båndene mellom oss. La meg møte nye mennesker og hunder, komme til nye steder med nye lukter og nye lyder. Derved vil jeg bli en bedre elghund..

VIL DU VITE MER OM VALPER?

Bøker som anbefales:

Flink hund!, L.Nordlander, etc, Boksenteret A/S 1997, ISBN 82-7683-161-3

Hund og menneske, Anders Hallgren, Schibsteds forlag 1977, ISBN 82-516-0588-1

Lykkelige, lydige hunder, Anders Hallgren, Schibsteds forlag.

Skit jakt!

Ralf Campbell

Velg kategori

Nyhetsarkiv